DESCRIPCIÓ: carnós, de 6-20 cm, primer convex amb el centre aplanat, després
estès i amplament umbonat, i finalment deprimit. El marge és ondulat i, a vegades, lobulat;
incurvat de jove i recte de vell. La cutícula, que no és separable, és seca, llisa i brillant,
finalment pruïnosa, de color gris, amb nombroses llistes radials; en assecar-se, es clivella
radialment. En temps humit pren una coloració gris brunenca, sobretot cap al centre.
Làmines escotades, primer de color crem, després groc i finalment rosa salmó.
Esporada de color rosa salmó. Peu robust, de 8-14 x 1,5-3 cm, ventrut o bulbós,
a vegades atenuat, sovint corbat, primer pruïnós i de color blanc, i finalment una mica
esquamós i de color gris groguenc. Carn compacta, fibrosa al peu, blanca, amb olor i
gust forts i desagradables, de farina rància.
HÁBITAT: Fong micorrizogen que viu en boscos de planifolis, en llocs humits, i en tota
mena de sòls. Fructifica a l'estiu i a la tardor, sovint formant grups de dos o tres exemplars
units per la base del peu, i , a vegades, formant erols. És força comú als alzinars i suredes
de la terra baixa, i a les fagedes i rouredes de la muntanya mitjana.
COMESTIBILITAT: És un bolet tòxic. El seu consum provoca una síndrome gastrointestinal
aguda i intensa, amb possibles complicacions si la quantitat ingerida és important. A les
nostres comarques és el bolet que causa més intoxicacions, fins i tot a boletaires experts,
però la seva majoria passen silenciades en no acudir al metge.
REMARQUES: El gran nombre d'intoxicacions es deu al fet que se
sol confondre amb tres bolets força collits, que tenen una forma i coloració
similars. Un és el moixernó de tardor o candela borda -Clitocybe
nebularis (Batsch.: Fr.) Kumm.-, de barret també grisenc i de
làmines de color crem; el segon és la flota de bruc -Lyophyllum conglobatum
(Vitt.) Bon, sobretot quan surt isolat o formant flotes de pocs exemplars-
de barret i làmines grisencs; i el tercer és l'escarlet blanc -Hygrophorus
penarius Fr.-, de barret i làmines blanquinosos. La distinció bàsica
d'aquests tres respecte E. lividum es troba en l'olor de la carn:
forta i desagradable de farina rància a E. lividum, i més o menys
fúngica i agradable als altres tres. També es diferencien pel color
de les làmines que, en aquests tres, mai no és groc ni rosat.
|