la nostra associacio bolets i boscos gastronomia Toxicologia curs d'iniciacio Agenda Activitats enllaços llista de correu sobre micologia
Inonotus tamaricis (Pat.) Maire
SENSE NOM POPULAR CONSTATAT

DESCRIPCIÓ: sèssil, en forma de mènsula, semicircular, de 6 a 20 cm de diàmetre, subjectat lateralment al substrat. El marge és gruixut, rodó i finalment vellutat. La superfície és convexa, fortament vellutada i de color groc ataronjat uniforme, que, en envellir, s'enfosqueix totalment, fins a tornar-se gairebé negra. Himeni format per porus arrodonits i molt petits, al principi de color blanc groguenc i després brunencs. Esporada de color bru ferruginós. Carn fibrosa, esponjosa, que en assecar-se es trona trencadissa. En els exemplars joves és de color groc rogenc i, en envellir, es torna de color brunenc. Fa olor de mantega rància i el seu gust és suau.

HÁBITAT: Fong paràsit que viu exclusivament sobre tamarius. Es troba tot l'any, sobre el tronc dels arbres. Té una distribució plenament mediterrània. És força comú; es troba a les zones humides i aiguamolls litorals de l'Alt i del Baix Empordà.

COMESTIBILITAT: No és comestible.

REMARQUES: A les nostres comarques es poden trobar altres espècies de Inonotus. Una d'elles i molt semblant, és I. hispidus (Fr.) Karsten, que parasita diferents arbres de fulla plana. És més comuna a les comarques de muntanya, i sembla preferir els arbres de jardins i parcs urbans.

© 2006 Associació Micològica Joaquim Codina
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.